wtorek, 26 sierpnia 2014

Torcik Pavlova z malinami

Pavlova - uwielbiam, to moje najbardziej ulubione ciasto bezowe. Mogłabym ją jeść w kółko. Na zewnątrz jest krucha, a w środku piankowa. Podbija serca moich wszystkich przyjaciół, dla których właśnie taki torcik upiekłam w piątek.

Składniki: 
  • 5 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli
Płaską blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180°C.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej i błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną ciągle miksując.

Z masy bezowej uformować dwa okręgi na blaszce, jeden o średnicy 20 cm, drugi 15 cm. Łyżką wyrównać boku ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia na conajmniej godzinę. Beza może lekko popękać i się zarumienić.

Krem śmietankowo - malinowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g świeżych malin + trochę więcej do posypania

Śmietankę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać maliny, sok z cytryny, rozgnieść widelcem i wymieszać.

Na paterę wyłożyć większą bezę, nałożyć 60% kremu, posypać malinami, przykryć mniejszą bezę, na to resztę kremu i świeże maliny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i odwiedziny ;)